Grej til å-fiskeri

Fluefiskeri

Gælder det fiskeri med tørflue og nymfe i små og mellemstore vandløb, klarer man sig langt med en 8-9 fods stang klasse 5-6 med tilhørende hjul og flydeline. I lavt og klart sommervand med sky fisk klarer man sig endnu bedre med en 7-8 fods stang klasse 3-4 med tilhørende hjul og flydeline.

Forår og efterår er vandet ofte er højt og koldt. Da står man sig ved at bruge en 9-10 fods stang klasse 7-8 med tilhørende hjul og sink tip eller helsynkende line. Med en sink tip line kan man bedre kontrollere fluen og mende linen, men er vandet meget dybt, må der en helsynkende WF line til.

Ovennævnte klasse 7-8 grej er ideelt til fiskeri med streamer og bucktail efter større standfisk. Det er samtidig idealgrejet til sommerfiskeriet med flydeline efter laks og havørred i mindre til mellemstore vandløb. Her skal man blot huske på, at der skal være mindst 100 meter bagline på hjulet.

De ti bedste havørredfluer

Når fiskeriet udelukkende gælder laks og store havørreder, kan man ofte have glæde af en tohånds fluestang i stedet. Den længere stang giver bedre kontrol med både fluer og fisk.

Som allround-stang til mellemstore vandløb i Østjylland kan man med fordel vælge en 12-13 fods stang klasse 8-9. Hertil en DT flydeline til sommerfiskeriet og natfiskeri samt en WF synkeline til fiskeri tidligt og sent på året.

Spinnefiskeri

Til ultralet spinnefiskeri i de mindste vandløb ­ eller sommerfiskeri i de større ­ bør man vælge en 5-6 fods stang med en kastevægt på op til 7 gram. Hertil et lille og let fastspolehjul med en 0.15 mm line af høj kvalitet. Med sådant grej kan man servere diminutive 2-4 grams spinnere for selv sky fisk uden at skræmme dem.

Når det gælder fiskeri tidligt og sent på året, hvor der er mere vand i åerne, må man ty til en kraftigere 7-8 fods stang med en kastevægt på 10-20 gram. Med den klarer man såvel de større standørreder som havørreder og smålaks, hvis det mellemstore fastspolehjul er fyldt op med frisk 0.20-0.25 mm line. Tohåndsmodeller giver bedst styr på kast og fisk.

De ti bedste havørredagn

Drejer det sig udelukkende om spinnefiskeri efter store havørreder og laks, må der endnu kraftigere grej til. Det kan være en 9-10 fods stang med en kastevægt på 20-50 gram. Hjulet bør her være et multihjul, som rummer mindst 200 meter 0.30-0.40 mm line ­ alt efter forholdene. Så har man grej, der tackler selv store og stærke fisk på dybt vand.

Roterende bladspinnere à la Mepps er den mest brugte kunstagn til åfiskeri i Østjylland - ikke mindst når der fiskes opstrøms. Flydende woblere af Rapala-typen kommer ind på andenpladsen, når der fiskes nedstrøms - med eller uden vægtbelastning.

Medefiskeri

Når der medefiskes efter ørreder og laks i strømmende vand, rækker normalt spinnegrej i regelen ­ dog med en hældning mod længere stænger, som giver bedre kontrol med agn og krog. Således er det ikke usædvanligt, at der bruges 10-12 fods spinnestænger til fiskeri efter laks med orm og rejer.

Skal der medes målrettet efter skaller og brasen i de større vandløbs roligere partier, bruges samme grej som til søfiskeriet. Det samme gælder medefiskeri efter de større rovfisk.

Regnorm er den klart foretrukne agn til medefiskeri efter laksefisk - med Powerbait på førstepladsen i de østjyske Put & Take vande.

Husk dog reglerne om kun 0,5 kg forfoder per mand per dag i Århus Amt.



info@angling-eastjutland.dk
© 2000 Steen Ulnits
Skytten 116 - Fiskergaarden · DK-8900 Randers · Denmark
Tlf. +45 23 32 89 88 · Website: www.ulnits.dk · E-mail: steen@ulnits.dk