Grej til kyst-fiskeri

Fluefiskeri

Fluefiskeren kan i regelen nøjes med en enkelt udrustning, når det gælder fluefiskeri i havet. En 9-10 fods stang klasse 7-8 klarer det meste, når den forsynes med et saltvandsbestandigt fluehjul, der kan rumme fluelinen samt 100 meter bagline.

Linen skal være en flydende WF til fiskeri på lavt kystvand uden større bølger. Er der pålandsvind og bølger, står man sig ved i stedet at bruge en såkaldt "intermediate" line, som lige akkurat synker ned under bølgerne. Da har man en bedre kontakt ud til fluen.

Flere og flere fluefiskere har fundet ud af, at man på stille dage fint kan klare sig med en 8-9 fods stang klasse 5-6 og et tilsvarende saltvandsbestandigt fluehjul. Det er grej, som passer fint til de 40-50 cm's havørreder, der udgør størsteparten af kystfluefiskerens fangster. Og grej, der er mere behageligt at fiske med en hel lang dag.

Forfanget bør være omkring 9 fod langt, hvis man fisker med en intermediate line - 12 fod, hvis der sidder en flydende line på hjulet. Forfanget skal tapere ned til 0.25 mm i spidsen, hvis man bruger de lidt større fluer. 0.20 mm er et godt valg på stille dage, hvor fiskeriet kræver små fluer.

De ti bedste kystfluer til havørred

Farvestrålende fantasifluer - gerne fluorescerende - er generelt bedst i vinterhalvåret, hvor vandet er koldt og føden knap. I sommerhalvåret, hvor det lave kystvand ofte vrimler af liv, kan der omvendt blive brug for mere afdæmpede fluer, som efterligner de forekommende fødeemner - småfisk, krebsdyr eller børsteorme. Fluerne bør typisk bindes på kroge str. 4-8.

Til aften- og natfiskeri er store buskede fluer af Muddler- og Zonker-typen helt suveræne. De kan nemlig fiskes stribende i overfladen, hvor havørrederne har lettere ved at se dem. På stille nætter hører man ofte hugget, før man mærker det...

Spinnefiskeri

På stille dage er en lang og ultralet 9-10 fods stang med en kastevægt på op til 10 gram ideel til det lette kystfiskeri efter havørred og hornfisk. Hjulet bør være et lille fastspolehjul, som rummer 100-200 meter 0.15-0.20 mm line.

Arter vejret sig ikke, må man i stedet ty til kystfiskerens standard-udrustning: en 8-9 fods stang med en kastevægt på 10-20 gram. Hertil et mellemstort fastspolehjul, der har god plads til 0.20-0.25 mm linen. Det er grej, som klarer det meste kystfiskeri samt let overflade-trolling i kystnært farvand. Undtagelsen er de steder, hvor der er mange torsk. De kan være svære at holde fri af tangen på dette grej.

Er der mange torsk, eller skal der kastes langt med store pirke og kystwoblere, da behøver man en 9-10 fods stang med en kastevægt på 20-50 gram. Hertil bedst et multihjul med 0.30-0.40 mm line. Et robust fastspolehjul kan dog også gøre det.

De ti bedste kystagn havørred

Langstrakte og sølvblanke blink af typen Tobis samt kompakte kystwoblere à la Gladsax fanger størsteparten af de østjyske kystørreder og hornfisk. Går man målrettet efter krabbeædende kysttorsk, kan man ikke gøre noget bedre end at sætte en lidt større rød-gul kystwobler for enden af linen og så fiske den langsomt.

Medefiskeri

Medefiskeren, der fisker fra land, kan få brug for to udrustninger. Den ene dækker normalt bundsnørefiskeri efter mindre fisk og består af en 9-10 fods stang med en kastevægt på op til 50 gram. Hertil et robust fastspolehjul med god plads til en 0.30-0.35 mm line.

På ren sandbund bruges lettere grej og flere kroge på paternoster forfanget end på blandet bund med tang og sten. Her er det bedst at nøjes med en enkelt krog over loddet.

Skal der fiskes med flåd efter hornfisk og makrel, kan man nøjes med danske kystfiskeres standard-udrustning: en 8-9 fods stang med en kastevægt på 10-20 gram. Hertil et mellemstort fastspolehjul med plads til 0.25-0.30 mm linen. Flåddet bør være et glideflåd af Torpedo-typen, som tillader fiskeri i flere meters dybde. Agnet bør være en strimmel sild på en str. 4-6 krog.

Skal man længst muligt ud til de helt store fisk, må man ty til ægte "surfcasting" grej: en 12-14 fods stang med en kastevægt på op til 200 gram. Her skal hjulet helst være et solidt multihjul fyldt op med 0.40-0.45 mm line.

De yderste meter af linen skal være ekstra kraftig "slagline", som holder til den store belastning under kast. Man kan bruge et stort fastspolehjul, men kastene bliver kortere, og pegefingeren overbelastes let, hvis ikke man bruger en speciel lineudløser.

Medestængerne skal have såvel råstyrke som en rolig aktion, der ikke river agnet af under kastet. Til ål og fladfisk bruges sandorm eller sandigler, men strimler af frosne sild kan også bruges.



info@angling-eastjutland.dk
© 2000 Steen Ulnits
Skytten 116 - Fiskergaarden · DK-8900 Randers · Denmark
Tlf. +45 23 32 89 88 · Website: www.ulnits.dk · E-mail: steen@ulnits.dk