Århus Bugt

  Fiskepladser

Kystfluekurser

Egentlig er det utroligt, men alligevel sandt: Århus er med sin kvarte million indbyggere Danmarks næststørste by - en metropol, omend en beskeden sådan. Alligevel er byen omgivet af smuk natur og gode fiskemuligheder.

Århus Bugt er afgrænset af Sletterhage, Samsø og Tunø. Det er et område, der i årevis modtog urenset eller i hvert fald meget lidt renset spildevand. Det gik først den rette vej i 1990, hvor Århus Kommune kunne tage det højteknologiske og kostbare Marselisborg Renseanlæg i brug - formedelst 200 millioner kroner.

Dette anlæg renser halvdelen af kommunens spildevand såvel mekanisk som biologisk og kemisk. En sådan tretrins rensning er bydende nødvendig, hvis miljøet i de indre danske farvande skal komme på fode igen. Og med indvielsen af Marselisborg anlægget gik Århus Bugten da også en lysere fremtid i møde.

Området mellem Sletterhage og Samsø var i mange år et af landets bedste steder til torskefiskeri, hvilket den årlige Slettehage konkurrence var et godt bevis for. Efter nogle sløje år er dette område igen ved at blive et godt fiskevand - fortrinsvis hvad torsk angår. De er nu igen begyndt at vise sig rundt omkring - primært de unge aldersklasser, som skal vokse sig store i årene fremover.

Når sommervarmen sætter ind, trækker torskene dog ud af bugten - ud mod Samsø og Tunø. Alligevel fanges der året igennem fisk i Århus Bugten. Det sker blot inde fra land, hvor havørrederne til tider nærmest kan vrimle - naturligvis resultatet af de massive udsætninger, som det obligatoriske fisketegn har muliggjort i de seneste år.

Inde under land har man ikke de samme problemer med iltsvind som længere ude. En fisk som havørreden, der færdes frit overalt i vandmasserne, kan bedre flygte fra et eventuelt iltsvind end bundfiskene ude på dybet. Samtidig trives frit svømmende fisk som sild fortrinligt i Bugtens næringsrige vand - til glæde for ikke mindst de store havørreder herude.

Heldigvis skal man ikke køre hverken mange minutter eller mange kilometer fra centrum af Århus, før man er ude i den smukkeste natur. Kan man "nøjes" med at fiske langs Strandvejen, kan man tit komme i kontakt med sølvblanke ørreder fra en af de mange små høfder. De fleste sætter dog kursen mod de skovklædte kyster ved Marselisborg - et yndet udflugtssted for folk både med og uden fiskestang.


E-bog:

"Østjyllands Fiskevande"

Hvis du vil vide mere om de mange og utroligt varierede fiskemuligheder, som Østjylland byder på, så har du bogen her! "Østjyllands Fiskevande" går i dybden med fiskemulighederne i å, sø og ved kysten - fra Mariager Fjord i nord over Silkeborg Søerne og Gudenåen i vest til Horsens Fjord i syd.

173 fiskepladser på 106 sider rigt illustreret med fotos og kort - lige til at have med i lommen på din Android eller iOS smartphone eller på din iPad. Uhyre praktisk, når du er i felten og uden adgang til internettet!

Pris kr. 50,-

Bogen kan bestilles og downloades på adressen
www.steenulnits.dk/stjylland.html


Fiskepladser

1. Kongsgårde
Dragsmur kaldes den smalle tange, der adskiller Mols fra Helgenæs. Strækningen sydover mod Kongsgårde byder på en meget varieret bund med fine muligheder for fangst af havørred og i sæsonen hornfisk.
- [ se kort ] -

2. Begtrup Vig
Begtrup Vig er nok mest kendt for sine fine badestrande. Omkring lokaliteten Rønnen ligger dog nogle spændende fiskepladser for dem, der ikke er bange for en lang tur iført vadebukser. Kuperede og meget afvekslende bundforhold.
- [ se kort ] -

3. Isgård
48 meter høj knejser Mols Hoved over Århus Bugt. Umiddelbart vest for Hovedet ligger stranden ved Isgård, som gennem årene har kastet mange havørreder, torsk og i sæsonen hornfisk af sig. Da der skal gås et godt stykke vej for at nå ned til stranden, er pladsen aldrig overrendt.
- [ se kort ] -

4. Skødshoved Flak
En plads, der er forbeholdt fiskere med båd eller flydering. Er man i flydering, skal der udvises stor forsigtighed her, da strømmen kan være stærk. Der fiskes på kanten af det dybe vand, som flere steder ligger mere end 1 kilometer fra land. Mange hornfisk i sæsonen.
- [ se kort ] -

5. Vejlby Hage
Mest kendt blandt bådfiskere, som gerne troller rundt om hagen, der gennem årene har leveret mange store havørreder. Men tidlig morgen og sen aften er der også gode muligheder for vadefiskere, som her kan nå langt fra land.
- [ se kort ] -

6. Den Permanente
Et meget besøgt sted for storbyens fiskere. Der kan specielt i forårsmånederne være kø ved stranden nær badeanstalten, men der kan også være mange havørreder!
- [ se kort ] -

7. Ryes Flak
Kun en sømil ud for Risskov ligger Ryes Flak. Et populært sted for trolling-fiskere, som i perioder dog må dele flakket med sejlsportsfolket. Flakket kaster såvel havørreder som torsk af sig med jævne mellemrum.
- [ se kort ] -

8. Strandvejen
Syd for Marselisborg lystbådehavn løber Strandvejen, hvor et antal små høfder stikker ud i vandet. Fra disse stensætninger kan der i perioder fanges fine havørreder - bedst, hvis man kan kaste langt og nå ud over det inderste tangbælte.
- [ se kort ] -

9. Ballehage
Ballehage er den første pynt efter Hotel Marselis - en lokalitet, der byder på muligheder for såvel spinnefiskeren, der er ude efter en blank havørred, som medefiskeren, der går efter en ret isinger. Lange kast en fordel.
- [ se kort ] -

10. Ørnereden
Centrum for den årlige og traditionelle Ørnerede-konkurrence, som afholdes i september. Sandet strand med spredte sten og tangbælter. Lange kast en fordel. Mulighed for havørred, torsk og i sæsonen hornfisk. Herudover fint fiskeri efter fladfisk - primært isinger.
- [ se kort ] -

11. Moesgård Strand
Fiskeriet foregår primært fra de stenede pynter, der stikker ud fra kysten syd for kiosken ved Moesgård Strand. Den første pynt er normalt besat - de næste i regelen ledige. Fint forårsfiskeri efter havørreder fra Giber Å samt hornfisk i forsommeren.
- [ se kort ] -

12. Fløjstrup
Fløjstrup Strand, som ligger et par kilometer syd for udmundingen af Giber Å, kaster regelmæssigt havørreder af sig. Smuk lokalitet, hvor der altid er mere plads end ved Moesgård Strand. Afvekslende bundforhold.
- [ se kort ] -

13. Kysing Næs
Klassisk kystplads, hvis havørreder fortrinsvis stammer fra Odder Å, der udmunder længst inde i Norsminde Fjord. Der er kun plads til få fiskere på selve revet ved Kysing Næs. Er pladsen optaget, kan man vente inde på land - eller fortsætte sydover mod Saksild Bugt.
- [ se kort ] -

14. Saksild Bugt
En ikke så kendt lokalitet, der imidlertid altid er et besøg værd, hvis Kysing Næs er optaget. Ikke så mange sten som ude på revet, men fine ålegræsbælter med gode fourageringsmuligheder for havørreder.
- [ se kort ] -



info@angling-eastjutland.dk
© 2000 Steen Ulnits
Skytten 116 · Fiskergaarden - DK-8900 Randers · Denmark
Tlf. +45 23 32 89 88 · Website: www.ulnits.dk · E-mail: steen@ulnits.dk